december2020:00fridayG. F. HÄNDEL: MESSIÁS20:00
Szent István Bazilika
Bemutatkozó: A karácsonyi időszak legnagyobb zenei élménye RÉSZLETEKDETAILS

Event Details

Közreműködnek:

Szoprán
Károly Edit
alt
Gion Zsuzsanna
tenor
Megyesi Zoltán
basszus
Najbauer Lóránt
az ETUNAM Vegyeskar, a Solti Kamarazenekar (műv. vez.: P. Ispán Franciska)
vezényel
Virágh András

Műsor:

G. F. Händel: Messiás

A Messiás című oratórium a zeneirodalom egyik legismertebb alkotása, amely Händel életében is meghozta a várva várt és megérdemelt közönségsikert.

A virtuóz alkotás virtuóz módon született, Händel mindössze 24 nap alatt komponálta meg. Ez a rövid alkotási idő jól tükrözi a zseni időbeli gyorsaságát, a korabeli kézírásos technikával ennyi idő alatt még a másolás sem lenne egyszerű feladat.

A művészet abban az időben sem létezhetett mecenatúra nélkül, Händel legfőbb támogatója maga II. György angol király volt. Amikor az uralkodó először hallotta a Messiást és annak Halleluja-tételét, az elragadtatás hatására felállt, és állva hallgatta végig a tételt. Ettől a pillanattól Angliában a Halleluját felállva hallgatja a közönség, sőt az angolok második himnuszukként tekintenek rá.

Karácsony nem múlhat el Händel Messiása nélkül, a december 20-i előadás ebben az évben is különleges élményt kínál a hallgatóságnak. A Szent István Bazilika csodálatos környezetében felhangzó páratlan zenemű komplex hatású, egyedülálló zenei eseménnyé emeli ezt az estét, az esztendő egyetlen Messiás előadását.