BLOG

Bemutatjuk művészeinket – Virágh András

Ebben a sorozatban arra invitáljuk olvasóinkat, hogy ismerjék meg művészeinket, szólistáinkat, orgonistáinkat és énekeseinket. Nemcsak az önéletrajzukat olvashatjátok, hanem azon túlmutató személyes zenei élményeik, szokásaik és szabadidős tevékenységeik engednek betekintést a színfalak mögé, és meggyőzik a kételkedőket, hogy még ha a színpadon isteni előadást is nyújtanak, a zenészek is emberek.

Első bemutatkozó művészünk Virágh András, a Bazilika orgonaművésze, számos kórus karmestere volt, jelenleg a professzionális ETUNAM Kamarakórusé, amely a szombati Organ & Choir koncertjeinkről lehet ismerős.
András Magyarországon született, és zenei karrierjét a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán orgonaművész és tanár diplomát szerzett. A zenei tehetséget genetikailag is örökölhette, mivel édesapja – és ugyanakkor tanára is -, Virágh Endre híres budapesti karmester és orgonista volt. Édesanyja is támogatta Endre zenéi tevékenységét, orgonált, és énekelt a kórusában is. Volt, hogy eljött az az idő is, amikor fia vezényelt ugyanebben a kórusban édesanyjának. Nem meglepő, hogy András testvére, Gábor is zenész, a tengerentúlon játszik jazzt.
Az örökölt zenei tehetségéért, valamint a kitartásáért, amellyel képes hiteles művész maradni egy konkurenciával és hatalmi harcokkal teli világban, pályafutása során Andrást számos díjjal kitüntették. Csak, hogy a legkiválóbbakat említsük közülük: a Liszt Ferenc-díjat, és a Magyaroszág Érdemes Művésze díjat , amelyet a magyar kormány adott át.
Elhivatottságát nem csak díjai, hanem jelentős diszkográfiája is mutatja: a legnagyobb magyar zeneszerzők, köztük Liszt Ferenc és Kodály Zoltán összes orgonaműveit lemezre játszotta. Sőt, ezt a sorozatot tovább folytatta Cesar Franck és J. S. Bach összes orgonaműveinek felvételével. Utóbbi nagy kedvence, a d-moll toccata és fúgát kívülről játssza, amelyet hétfői koncertjeinken a nagy orgonán meg is lehet hallgatni.

Most pedig lessünk a színfalak mögé, és jöjjön néhány érdekesség Andrásról!

Mi a legmeghatározóbb zenei élménye?
Az első meghatározó zenei élményem gyerekkoromban volt, amikor a Mátyás-templomban édesapám, Virágh Endre orgonaművész koncertjét hallgattam az orgona mellett. Bach: e-moll fúgája alatt úgy éreztem, hogy felemelkedik velem a pad, és teljes elragadtatottság vett rajtam erőt. Azt hiszem, hogy ez volt a legfontosabb motiváció ahhoz, hogy zenei pályára lépjek, ez a pillanat máig előttem van. Később is átéltem ilyen élményeket saját hangversenyeimen, azt gondolom, hogy ez az, amit a zenén keresztül megtapasztalhatunk az örökkévalóságból.

Esetleg bármilyen vicces gyerekkori emlék, amit szeretne megosztani?
Természetesen! 5 éves lehettem, amikor a Belvárosi Főplebánia-templom 10 órás nagymiséjén édesanyám orgonált. Mivel a mise előtt nem kaptam fagyit, a zenés szolgálat közben megzsaroltam édesanyámat, hogyha nem lesz fagyi a mise után, akkor beletaposok az orgona pedáljába. Természetesen nem volt választása, fagyit kellett nekem ígérnie.

A zenei karrier tele van meglepetésekkel, emlékszel valamilyen zavarbaejtő eseményre a koncertjeidről?
Persze, ifjúsági koncertet adtam a Zeneakadémia nagytermében általános iskolás gyerekeknek. A műsor koordinátora természetesen próbálta kézben tartani az eseményeket, egészen addig, amíg az orgona nem kezdett el hangosan szólni. Attól kezdve felbátorodtak a gyerekek, és kezdődött a csivitelés, az utolsó nagyon hangos orgona akkord befejezéséig. Miután befejeződött a darab, olyan ricsaj volt, mint egy sportcsarnokban, amitől megijedtek, és a kiabálást néma csend váltotta fel.

Megkérdezhetjük, mik a szokásai, hogyan gyakorol? Mivel ilyen nagy művész, azt gondolná az ember, hogy nem is kell annyit gyakorolnia…
Ez tévedés, a professzionalizmus nem attól függ, hogy ki hány díjat kapott. A szinten tartó gyakorlás nekem napi 2-3 óra, a koncertekre irányuló felkészülés ennél kicsit több, a darabok nehézségétől függően változhat. Ideális esetben napi 4-6 órás gyakorlással bármely koncertre fel tudok készülni.

Mit csinál, amikor nem zenél, nem vezényel?
Badacsonytomaji nyaralómban töltöm legszívesebben szabadidőmet, a természetben tudok legjobban kikapcsolódni. Családunkban a Balaton örök szerelem, minden, ami ehhez tartozik, ezért éppen vitorlázni tanulok.