BLOG

A komolyzene 7 jótékony hatása

Biztosan sokunknak ismerős a feltevés, miszerint Mozart zenéje jót tesz a növényeknek. Talán páran még ki is próbáltuk, és bizonyítást is nyert a tézis.

Nos, mint emberek, abban különbözünk a növényektől, hogy nemcsak idegrendszerünk van, hanem szívünk, ami dobog, és agyunk, ami komoly kognitív tevékenységre is képes. Nézzük hát, mit nyerhetünk, ha átváltunk a popról a klasszikus zenére!

1. Kisimítja az idegeket
Kezdjük az idegekkel. Manapság, mindennapi életünk során megannyi információval találkozunk. Instant üzenetek, benyomások a különböző csatornákról, amik azonnali választ igényelnek. Ez a folyamatos készenlét multitaskingot eredményez, akár el akarjuk kerülni, akár nem. Némi simulékony dallam hallgatása, például J. S. Bach orgonaművei felérnek egy wellness hétvégével az idegrendszernek.

2. Segít a fókuszálásban
Ha már a multitaskingnál tartunk, amely semmilyen értelemben sem mondható jótékonynak, az összpontosítás megtalálása elengedhetetlen. Néhányan csak teljes csendben tudunk dolgozni, de van sok egyéb olyan foglalatosság is, amely nagy koncentrációt igényel, például a főzés vagy egy fontos levél meglírása. Ha átkapcsoljuk a repetitív popzenét olyan klasszikusokra, mint például George Handel mesterművei, akkor meglepő, mekkora haladásra vagyunk képesek rövid idő alatt!

3. A legjobb társaság a kikapcsolódásra
Vennél egy forró fürdőt, és fogalmad sincs, hol találj hozzá olyan zenét, ami biztosan nem zavaró? Na ilyenkor kell feltenni W. A. ​​Mozartot! Játékos dallamokkal tarkított zenéje senkinek sem tud túl sok lenni, de mindenkinek felmelegíti a szívét is!

4. Összekapcsol az emberekkel
Voltál már valaha komolyzenei koncerten? Biztos, hogy más koncertek is összekovácsolják a közönséget, mert ugyanazt a ritmust táncoljátok, együtt mozogtok, hasonló érzéseket tapasztaltok. Azonban, ha például egy orgonakoncerten veszel részt, az egészen másról szól, hiszen ott nem mozogtok együtt , csak ültök. Mégis, ilyenkor magasabb szintű kapcsolat teremtődik, mivel a klasszikus zene ereje annyira ősi, hogy az emberek a szakrális hangokhoz evolúciósan kapcsolódnak. Nem hiszed? Próbáld ki!

5. Javítja az agyi funkciókat
Bizonyított tény, hogy a művészet jól hat a kognitív tevékenységre. Javítja a memóriát, olyan kapcsolatokat teremt a neurotranszmitterek között, amelyek különben soha nem jöttek volna létre. Ahogy a testednek edzésre van szüksége, az elmédnek is: ha valami izgalmasabb tevékenységet szeretnél, mint a sudoku, gyere el egy koncertre, vagy tegyél fel Liszt Ferencet, a többit pedig bízd az agyadra.

6. Növeli a kreativitást
A klasszikus zene összetett művészet. Az egyes részek, dallamok, hangszerek, ritmusok különböző harmóniái változatos érzelmi állapotokat idéznek elő. Amikor ilyen zenét hallgatsz, az elméd feldolgozza ezt a komplexitást, és ezzel kreatív energiák szabadulnak fel. Különösen, ha olyan koncerten veszel részt, ahol olyan összetett mesterművet hallgathatsz, mint Verdi Requieme, és láthatod, ahogy a karmester mozgása harmóniába hozza a szólamokat és hangszereket, akkor ez a tapasztalat tovább fog működni az agyadban, és növeli a kreativitást!

7. Békét és a szeretetet teremt a szívedben
Végül, de nem utolsó sorban a klasszikus zene bensőséges hangzása felvidítja a lelket, felmelegíti a szívet, és örömet hoz az életbe. Nyugtatók helyett próbáld inkább feltenni F. Schubert Ave Mariáját vagy más olyan darabot, amit békésnek találsz, és semmi idő alatt egyensúlyra találsz!